بزرگان علم آمار در ایران

پدر علم آمار ايران دکتر عباسقلی خواجه نوری(پدرآمار ایران) ، در ۴ تیرماه ۱۲۹۴ پا به عرصه وجود نهادند .دکتر خواجه نوری پس از طی دوره های ابتدایی و متوسطه وارد دانشکده کشاورزی کرج شده و در سال ۱۳۱۶ در رشته مهندسی کشاورزی از این دانشکده فارغ التحصیل شدند.

پس از طی دوره سربازی به انجام کارهای پژوهشی در زمینه ی کشاورزی پرداختند .ایشان مدتی به عنوان مؤسسه اصلاح و ازدیاد بذر ونهال و گل خدمت و معلم زراعت دانشسرای کشاورزی مشغول بودند .سپس مدتی رئیس اداره آمار و جیره وزارت دارائی و رئیس اداره آمار و کشاورزی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه و همینطور رئیس آمار اداره آمار شناسی بودند. دکتر خواجه نوری برای ادامه تحصیل به آمریکا سفر کردند و در سال ۱۳۳۱ از دانشگاه کارولینای شمالی درجه کارشناسی ارشد آمار را دریافت نمودند .بعد از آن عازم فرانسه شدند و در سال ۱۳۳۴ از دانشگاه علوم پاریس موفق به دریافت درجه ی دکترای آمار شدند .ایشان مدتی در کشور یوگسلاوی به تدریس آمار پرداختند و سپس در سال ۱۳۳۶ به دعوت مهندس عطائی برای دانشیاری آمار و تحقیق در دانشکده کشاورزی به ایران بازگشتند و پس از ۵ سال تدریس به مقام استادی رسیدند و در سال ۱۳۵۸ بازنشسته شدند . دکتر خواجه نوری علاوه بر تدریس مسئولیت های زیر را نیز بر عهده داشتند: مشاور سازمان بیمه های اجتماعی و وزارت کار، مشاور سازمان آمار عمومی، عضو هیئت اجرائی آزمون شناسی،رئیس و استاد مؤسسه آموزش عالی آمار . ایشان پس بازنشستگی از دانشگاه تهران در دانشگاه تربیت مدرس آمار عمومی و همینطور مکانیزاسیون اقتصاد وزارت کشاورزی را تدریس می کردند . دکتر خواجه نوری در ۳۰ فروردین ۱۳۶۲ پس از سالها تدریس و تحقیق در سن ۶۸ سالگی بر اثر سکته مغزی به رحمت ایزدی پیوستند. ایشان در دانشگاه تهران و سایر مؤسسات آموزش عالی دروس زیر را تدریس می نمودند: روشهای مقدماتی آمار ،روشهای آمارگیری نمونه ای ، اقتصاد ریاضی (اکونومتری) ، جامعه سنجی(سوسیومتری)، روانسنجی(پیسیکومتری)،جبر ماتریس، آمار ریاضی و تعدادی دروس مشابه دیگر در سطوح کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری اشتغال داشتند.  "داود پيرنيا مؤسس رشته آمار در ايران مي باشد" .تحصيلات ابتدايي را در منزل ، نزد معلمان وقت فرا گرفت . سپس براي ادامه تحصيل و فراگيري دروس زبان و… وارد مدرسه سن لويي شد . بعدها براي ادامه تحصيلات به سوئيس رفت .پس از فراغت از تحصيل در رشته حقوق، به وطن مراجعت چون در خانواده اي اهل سياست به دنيا آمده بود بیشتر شغل هاي دولتي داشت بطوری که بنيانگذار و مؤسس كانون وكلا در ايران بود . پس از انتقال از وزارت دادگستري به وزارت دارايي ، اقدام به تأسيس اداره آمار در ايران كرد .